10 Αυγούστου 2011

Λάρνακα: Το 2012 ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/08/2011 12:46


Εντός του 2012 αναμένεται να αρχίσουν τα έργα για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, τα οποία θα υλοποιήσει η κοινοπραξία Zenon. Τα σχέδια είδαν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά στο Συνέδριο «Larnaka 21 - Embracing the Future» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στη Λάρνακα ενώπιον επιχειρηματιών.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Μωϋσέως, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση και ο στρατηγικός επενδυτής έχουν καταλήξει και τώρα οι νομικοί σύμβουλοι των δύο μερών επεξεργάζονται τους όρους του συμβολαίου που θα υπογραφεί. Αναμένεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν καταλήξει και θα υπογραφεί το συμβόλαιο», είπε.

Το όλο έργο αναμένεται να στοιχίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα πραγματοποιηθεί μια ολική αναζωογόνηση της περιοχής. Αυτή η ανάπτυξη περιλαμβάνει την επέκταση και αναβάθμιση του λιμανιού και της μαρίνας καθώς και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με ξενοδοχεία, οικιστικές μονάδες και αναπτύξεις ψυχαγωγίας. Με την ολοκλήρωσή της το 2018, η μαρίνα θα έχει χωρητικότητα 1000 σκαφών, ενώ το λιμάνι θα γίνει το κυρίως επιβατικό της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν παρουσιαστεί στο συνέδριο, στη νέα μαρίνα θα κατασκευαστεί το Yacht Club. Θα στεγάσει νέο κέντρο επιχειρήσεων από το οποίο θα γίνεται η διαχείριση της μαρίνας αλλά και ένα χώρο για εκδηλώσεις προς ενοικίαση. Προβλέπεται επίσης εστιατόριο σε roof garden.

Σε ό,τι αφορά στο λιμάνι, θα γίνει μια παγκόσμια κλάσης αίθουσα επιβατών στο τέρμα της προκυμαίας. Ένα κτίριο σχεδιασμένο γύρω από τη ροή επιβατών και με εστίαση στη λειτουργικότητα και στη δημιουργία μιας συναρπαστικής πύλης προς την Κύπρο.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου θα τοποθετηθούν χαμηλού ύψους κτίρια, ενώ τα ψηλά κτίρια τα οποία έχουν ονομαστεί Πράσινα Κτίρια χωροθετούνται κατά μήκος της χερσονήσου του λιμανιού και θα αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη. Πρόκειται για ιδιαίτερα ψηλά αλλά συνάμα με ένα ελαφρύ άγγιγμα κτίρια με απαλή, αρμονική, οργανική αρχιτεκτονική τα οποία απευθύνονται στους επισκέπτες κρουαζιέρας.

Τα κτίρια αυτά θα φέρουν χαρακτηριστικά τελευταίας τεχνολογίας που εξασφαλίζουν αειφορία και κατανάλωση της μικρότερης δυνατής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν sky gardens και πισίνες και θα κατασκευαστούν μεταξύ του λιμανιού και της μαρίνας με προοπτική επέκτασης στις άλλες περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

Όλη η χερσαία ανάπτυξη ξεπερνά τις 200 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει πάρκα, εστιατόρια, χώρους αναψυχής, πολλούς δημόσιους ανοικτούς χώρους, καταστήματα, πλατείες και χώρους εκδηλώσεων. Προβλέπεται επίσης μεγάλο ενεργειακό κέντρο το οποίο θα χρησιμοποιεί το νερό της θάλασσας για τις ανάγκες των διάφορων αναπτύξεων.

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=139142