10 Αυγούστου 2011

Φροντίδα για λιπαρή επιδερμίδα


Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι επιδερμίδας: Λιπαρή, ευαίσθητη, ξηρή, επιδερμίδα με συνδυασμό των προηγούμενων τύπων και τραυματισμένη από τον ήλιο. Η λιπαρή επιδερμίδα είναι ένας από τους τύπους επιδερμίδας που χρειάζονται την περισσότερη φροντίδα.

Η παραγωγή λίπους στο δέρμα εξαρτάται από ορμονικούς παράγοντες. Το λιπαρό δέρμα έχει μια όψη σαν να γυαλίζει, οι πόροι είναι ανοιχτοί και η επιδερμίδα είναι επιρρεπής σε σπυράκια. Γενικότερα το δέρμα γίνεται πιο ξηρό καθώς μεγαλώνουμε. Η παραγωγή λίπους αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και μειώνεται με το χρόνο.

Γενικές συμβουλές για φροντίδα της λιπαρής επιδερμίδας:

1. Πλένετε το πρόσωπο σας δυο με τρεις φορές την ημέρα και όχι παραπάνω. Πάρα πολλές πλύσεις απλά θα υποκινήσουν το δέρμα σας να παράγει περισσότερο λίπος. Χρησιμοποιείτε πάντα ζεστό νερό και σαπούνι. Το ζεστό νερό διαλύει την λιπαρότητα της επιδερμίδας καλύτερα από το χλιαρό ή το κρύο νερό.

2. Χρησιμοποιήστε ειδικές ενυδατικές κρέμες και καλλυντικά για λιπαρή επιδερμίδα. Το ντεμακιγιάζ θα πρέπει να γίνεται με ειδικά προϊόντα με βάση το νερό. Επίσης τα καλλυντικά θα πρέπει να μην περιέχουν λίπος.

3. Για ένα καλό καθαρισμό του πρόσωπου χρησιμοποιήστε μια μάσκα καθαρισμού 2 με 3 φορές την εβδομάδα και καθαρίζετε το πρόσωπό σας καλά με τα ακροδάχτυλά σας με απαλές κυκλικές κινήσεις. Ξεπλύνετε καλά ώστε οι πόροι του δέρματος να είναι καθαροί.

4. Θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό καθώς μπορεί το δέρμα σας να είναι αφυδατωμένο αλλά λόγω της λιπαρής επιδερμίδας να μην φαίνεται. Προσπαθήστε να πίνετε περίπου 1,5 λίτρο νερό ημερησίως.

5. Μειώστε τα λιπαρά στη διατροφή σας. Αυξήστε την κατανάλωσή φρέσκων λαχανικών και φρούτων.

6. Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα κάνει τους πόρους να διαστέλλονται με αποτέλεσμα να εμφανίζεται περισσότερο λίπος στην επιδερμίδα.

7. Λιπαρές περιοχές στην επιδερμίδα σας τρίψτε τις με ξίδι μηλίτη.

8. Η γυμναστική κάνει καλό αφού βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την ροή αίματος στην επιδερμίδα σας.

http://www.rotise.gr/arthra/emfanisi/frontida-gia-lipari-epidermida.html#ixzz1UboJ5ZRI