10 Αυγούστου 2011

Fed και ΕΚΤ έβαλαν «φρένο» στο βέρτιγκο των αγορών

Την ψυχραιμία τους έδειξαν να ανακτούν, χθες, οι επενδυτές, με αρκετούς να θεωρούν ότι τα επίπεδα στα οποία υποχώρησαν οι τιμές των μετοχών τις προηγούμενες ημέρες αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες. Αν και η συνεδρίαση στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης ξεκίνησε με μεγάλες απώλειες, ακολουθώντας τις «βουτιές» σε Wall Street και Ασία, σταδιακά οι τιμές ανέκαμψαν. Ενδεικτική ήταν η διακύμανση που καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, όπου ο DAX αρχικά υποχωρούσε 6,89% (!) και τελικά κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με οριακές απώλειες (0,1%).

Στην αντιστροφή του κλίματος λειτούργησε θετικά η προσδοκία για ανάληψη πρωτοβουλίας από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η διοίκηση της οποίας συνεδρίαζε, χθες, το απόγευμα. Ελπίζοντας σε κάποιο νέο μέτρο στήριξης της οικονομίας, οι επενδυτές έσπευσαν να τοποθετηθούν στη Wall Street, οδηγώντας τον Dow Jones και πάλι πάνω από τις 11.000 μονάδες και τον Nasdaq στο +3,5%. Τελικά, όμως, το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Διοίκηση της Fed δεν έκρυβε τις ευχάριστες εκπλήξεις στις οποίες ήλπιζαν οι επενδυτές.

Τα στελέχη της διοίκησης παραδέχονται ότι οι δείκτες για την κατάσταση στην αγορά εργασίας εξελίσσονται χειρότερα από ό,τι αναμενόταν και η ανάπτυξη είναι αισθητά χαμηλότερη των προσδοκιών. Εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα «τρέξει» τα προσεχή τρίμηνα βραδύτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως και προειδοποιούν ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης. Ως αντίδραση, όμως, σε όλα αυτά, απλώς αντικατέστησαν τη φράση περί διατήρησης των μηδενικών επιτοκίων «για παρατεταμένη περίοδο» (δηλαδή για τις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις, όπως έχει εξηγήσει ο Πρόεδρος Μπερνάκι) με μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση: Τα μηδενικά επιτόκια θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2013.

Απογοήτευση

Ήταν η λιγότερο εντυπωσιακή κίνηση μεταξύ εκείνων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Επιπλέον τρία από τα μέλη της Διοίκησης διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη απόφαση, προτείνοντας να διατηρηθεί η φράση περί «παρατεταμένης περιόδου». Η αντίδραση των επενδυτών ήταν αρνητική, με τους δείκτες να χάνουν τα προηγούμενα κέρδη τους και να κινούνται σε αρνητικό επίπεδο (ο Dow έφτασε να υποχωρεί πάνω από 2%, «δοκιμάζοντας» τις 10.600 μονάδες). Τα χαμηλά επίπεδα των τιμών, όμως, προσέλκυσαν αγοραστές με αποτέλεσμα οι δύο τελευταίες ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street να χαρακτηριστούν από ακραίες διακυμάνσεις.

Mισή ώρα μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος, ο Dow Jones υποχωρούσε 1,9%, αλλά τελικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 4%! O Nasdaq ενισχύθηκε 5,3% και ο S&P-500 4,75%, με τον επιμέρους δείκτη των τραπεζών να σημειώνει άλμα 8,2%.

EΚΤ: «Παρεμβαίνουμε»

Η νευρικότητα αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στις αγορές της Ευρώπης. Οι αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ συνεχίστηκαν και χθες, με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ να παραδέχεται για πρώτη φορά δημοσίως ότι «παρεμβαίνουμε στη δευτερογενή αγορά». Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε να αποκαλύψει τους τίτλους που αγοράζει η κεντρική τράπεζα ή τα ποσά που διαθέτει. Εκτιμήσεις αναλυτών κάνουν λόγο για αγορές αξίας τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ημερησίως, σε πράξεις των 20-25 εκατ. ευρώ. Η ΕΚΤ δεν είχε αγοράσει ομόλογα αξίας μεγαλύτερης των 2 δισ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση το τελευταίο εξάμηνο.

Οι μαζικές αυτές αγορές κατάφεραν να οδηγήσουν το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας στο επίπεδο του 5%. Οι αναλυτές προειδοποιούν, όμως, ότι η ενίσχυση των τιμών στα ομόλογα ίσως αποδειχθεί προσωρινή, όπως συνέβη και με τα ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα που η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικούς τίτλους, το κόστος δανεισμού υποχώρησε πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά λίγους μήνες αργότερα επέστρεψε στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα.

Για να έχουν αποτέλεσμα οι αγορές ομολόγων σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να υπερβούν αισθητά τα 75 δισ. ευρώ, που μέχρι σήμερα έχει διαθέσει η ΕΚΤ για ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα. Ακόμη κι έτσι, όμως, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι σύντομα οι επενδυτές θα «ελέγξουν» την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ, που κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται, καθώς ήδη είναι γνωστό ότι τέσσερα μέλη της διοίκησης διαφωνούν.

Πανικός

Αυτές οι διαφωνίες είναι που τροφοδοτούν τον πανικό στις αγορές. Την ώρα που η αμερικανική οικονομία απειλείται από νέα ύφεση (το παραδέχεται πλέον ακόμα και η Fed) και η κρίση χρέους έχει μεταδοθεί στο σύνολο της ευρω-περιφέρειας, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, καθώς υπάρχουν έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό τους ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί. Και αν υπάρχει κάτι που απεχθάνονται οι επενδυτές, είναι η αβεβαιότητα.

Τριετή ομόλογα ΗΠΑ

Με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει καταβάλει ποτέ δανείστηκε χθες το αμερικανικό Δημόσιο μέσω τριετών ομολόγων. Στην πρώτη δημοπρασία μετά την υποβάθμιση από την S&P, το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 0,5% ενώ το επιτόκιο που αντιστοιχεί στα δεκαετή ομόλογα υποχώρησε χθες κάτω από το 2,2% για πρώτη φορά μετά το 2009.

Κόστος δανεισμού

Το κόστος ασφάλισης έναντι ενδεχομένου χρεοκοπίας (CDS) της Γερμανίας ξεπέρασε χθες, για πρώτη φορά, το αντίστοιχο βρετανικό, φθάνοντας τις 85 μονάδες βάσης.

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα υποχώρησε, χθες, το κόστος δανεισμού για το σουηδικό Δημόσιο. Η απόδοση που αντιστοιχεί στα δεκαετή ομόλογα βρέθηκε κάτω από το 2,2%, καθώς οι επενδυτές θεωρούν τη Στοκχόλμη τον πλέον φερέγγυο δανειολήπτη παγκοσμίως.

Οι χθεσινές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ οδήγησαν το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ακόμα και στο 5,07% και της Ισπανίας ακόμα και στο 4,987%.

Αρνητικές ειδήσεις

Γερμανία

Μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο

Η απροσδόκητη αύξηση των εισαγωγών, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών (αν και λιγότερο του αναμενόμενου), έγινε αιτία να μειωθεί το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Ιούνιο. Το α΄ τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,5%, αλλά πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι το β΄ τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί σε 0,5%.

Βρετανία

Στα ύψη το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο τον Ιούνιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2010 ανήλθε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Βρετανίας τον Ιούνιο. Το έλλειμμα διευρύνθηκε σε 8,873 δισ. στερλίνες, από 8,467 δισ. στερλίνες, ενώ οι αναλυτές πρόβλεπαν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 8,1 δισ. στερλίνες. Η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μειώθηκε το β΄ τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009.

Κίνα

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008 ο πληθωρισμός

Με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας τριετίας αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Ιούλιο, περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ επιβραδύνθηκαν οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγικότητας στη χώρα, σε 14%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση τους κατά 14,6%. Η Κίνα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει φέτος τον ετήσιο στόχο 4%.

ΗΠΑ

Μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο

Μειώθηκε κατά 0,3% η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ το κόστος ανά μονάδα εργασίας αυξήθηκε κατά 2,2%, με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο. Η μείωση της παραγωγικότητας και η αύξηση του κόστους εργασίας αυξάνουν τις πιθανότητες για περαιτέρω απολύσεις εργαζομένων.

Σοβιέτ... έγινε η Ε.Ε.

Με τη Σοβιετική Ένωση παρομοίασε την Ε.Ε. ο πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας, Ρίτσαρντ Σουλίκ, σχολιάζοντας τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. «Ουδείς πριν από το δημοψήφισμα για την εισδοχή μας στην Ε.Ε. μας είχε πει ποτέ ότι η Σλοβακία θα πλήρωνε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για τις ελληνικές συντάξεις και τις ιταλικές δεν -ξέρω- τι. Είναι σαν τη Σοβιετική Ένωση. Αλλά δεν ενταχθήκαμε ποτέ σε μια τέτοια ένωση», υποστήριξε ο ιδρυτής και πρόεδρος του νεοφιλελεύθερου κόμματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη, που ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία. Άμεση ήταν η αντίδραση της πρωθυπουργού Ιβέτας Ραντίκοβα, που παραδέχθηκε ότι οι δηλώσεις θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωσή του.

Συμβούλιο-τιμωρός των ασώτων

Τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Σταθερότητας στην Ευρωζώνη, που θα επιβάλλει κυρώσεις σε «άσωτα» κράτη-μέλη πρότεινε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ζήτησε επίσης την εφαρμογή τεστ ανταγωνιστικότητας, που μεταξύ άλλων θα ελέγχουν το βαθμό ευελιξίας της αγοράς εργασίας των κρατών-μελών.

Η διατραπεζική θυμίζει περίοδο Lehman Brothers

Τα 145 δισ. ευρώ ξεπέρασαν χθες οι καταθέσεις overnight των εμπορικών τραπεζών στην ΕΚΤ για πρώτη φορά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Πρόκειται για ακόμα μια ένδειξη απώλειας της εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών, γεγονός που παραδέχθηκε και το μέλος της Διοίκησης της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι. Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η κατάσταση στη διατραπεζική θυμίζει όλο και περισσότερο την περίοδο αμέσως μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, όταν οι τράπεζες απέφευγαν να δανείσουν η μία την άλλη και προτιμούσαν να διατηρούν τα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις overnight να ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ.
Πηγή: Ημερησία
http://www.imerisia.gr