8 Αυγούστου 2011

Συναγερμός για τα μολυσμένα κουνούπια


του κόσμου δίπτερο έντομο, στοχοποιείται πια επισήμως ως ένας σοβαρός κίνδυνος δημόσιας υγείας. Πέρυσι για πρώτη φορά κουνούπι «έφερε» στη χώρα μας τον ιό του Δυτικού Νείλου, προκαλώντας επιδημία στην Κεντρική Μακεδονία, με σωρεία κρουσμάτων λοίμωξης σε ανθρώπους. Εφέτος έκανε ξανά την εμφάνισή του, με μία σημαντική διαφορά: την εξάπλωσή του νοτιότερα, αφού εντοπίστηκαν κρούσματα σε άνθρωπο και άλογα και στην περιοχή της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες αρχές εντείνουν την προσπάθεια για αντιμετώπιση του φαινομένου (αύριο, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τον περιφερειάρχη και δημάρχους της Αττικής). Μία προσπάθεια που εφέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών, επιχειρήθηκε να ξεκινήσει νωρίς με ψεκασμούς – κωνωποκτονίες αλλά και στενή παρακολούθηση του «εχθρού».
Ήδη, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, και με αφορμή την «επιδημία» του ιού του Δυτικού Νείλου, έχουν στηθεί 100 Κέντρα – Παρατηρητήρια σε όλη τη χώρα με ειδικές «παγίδες» για κουνούπια, αλλά και με πτηνά (περιστέρια και κότες), τα οποία ως πιο ευαίσθητα στον ιό «καταδεικνύουν» αμέσως την επέλαση των κουνουπιών-φορέων. Οι παγίδες με τα κουνούπια αποστέλλονται στα ειδικά κέντρα (εργαστήρια Μικροβιολογίας ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Αθηνών και στο εργαστήριο παρασιτολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος που θα δείξει εάν είναι φορείς του ιού. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 37.000 κουνούπια, και αξίζει να σημειωθεί ότι δίπτερα αρθρόποδα «φορείς» του ιού είχαν ήδη εντοπιστεί από τις 23 Ιουνίου. Το πρώτο όμως εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο αναφέρθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έναν μήνα αργότερα, στις 26 Ιουλίου, και αφορούσε κάτοικο της Καρδίτσας.
Το «κακό σενάριο»
Έως και τα μέσα της εβδομάδας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο αριθμός των περιστατικών λοίμωξης που έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου ήταν επτά. Ενα από αυτά αφορά κάτοικο του Μαραθώνα, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους του υπουργείου Υγείας -με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών όπως π.χ. οι ΗΠΑ που επίσης αντιμετώπισαν το πρόβλημα- για εξάπλωση του ιού στην επικράτεια. Αυτό ήταν και το «κακό σενάριο». Το «καλό σενάριο» αφορούσε στο να παραμείνει η δραστηριότητα του ιού στα περυσινά επίπεδα όπου είχαν διαγνωσθεί 262 κρούσματα -η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στην Κεντρική Μακεδονία και με επίκεντρο τις πεδινές περιοχές των νομών Ημαθίας και Πέλλας- αλλά είχαν σημειωθεί και 35 θάνατοι, όλοι υπερηλίκων με υποκείμενα νοσήματα. Τα όπλα που διαθέτει η χώρα για την αντιμετώπιση της «επιδημίας» είναι οι ψεκασμοί για τους οποίους είχε επιστήσει την προσοχή το υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες αρχές από τον περασμένο Μάρτιο. Ακόμα και σήμερα όπου παρατηρείται, με βάση το δίκτυο παρατηρητηρίων, μεγάλη συσσώρευση μολυσμένων κουνουπιών, επεμβαίνει το KΕΕΛΠΝΟ με επιπλέον ψεκασμούς.
Εκτός από τις κεντρικές παρεμβάσεις, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η τήρηση ορισμένων βασικών οδηγιών προστασίας από τους πολίτες και η οποία φαίνεται ότι σε μεγάλο ποσοστό οδήγησε στη φετινή «καθυστέρηση» εμφάνισης κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι τα «μολυσμένα» κουνούπια κυκλοφορούσαν από τον Ιούνιο. Οι οδηγίες αυτές αφορούν στη χρήση εντομοαπωθητικών στο δέρμα και εντομοκτόνων στον αέρα, την επιλογή μακρυμάνικων ρούχων και παντελονιών, την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων, τη χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών και την απομάκρυνση στάσιμων υδάτων π.χ. από τον κήπο.

http://medicalnews.gr/2011/08/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B9/

Προστατευτείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

του. Ο ιός ανήκει στην κατηγορία των αρμποϊών. Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται με αρθρόποδα. Κρούσματα από τον ιό, έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο. Στο παρελθόν, στην Ευρώπη σημαντικές επιδημίες έχουν αναφερθεί από τη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και από τη Ρουμανία το 1996.
Παρά το γεγονός ότι θηλαστικά και πτηνά είναι ξενιστές του ιού, η βασική δεξαμενή του παθογόνου είναι τα πουλιά. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένων κουνουπιών. Μεταδίδεται επίσης με μετάγγιση αίματος, με μεταμόσχευση οργάνου, με τον θηλασμό, την εργαστηριακή έκθεση και σπανίως με σταγονίδια. Η περίοδος επώασης είναι 2 έως 14 ημέρες.
Πολλά προσβεβλημένα άτομα δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Σε μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται πυρετός με συμπτώματα ίωσης (π.χ. καταβολή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, διαταραχές γαστρεντερικού). Εξάνθημα ή ήπια νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν. Η σοβαρή μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα από τον ιό είναι σπανιότερες.
Τα συχνότερα νευρολογικά σημεία στις περιπτώσεις αυτές είναι η αυχενική δυσκαμψία και η σοβαρή διαταραχή του πνευματικού επιπέδου. Σπασμοί, παραλύσεις, μυϊκή αδυναμία είναι σημεία νευρολογικής προσβολής. Η ηλικία άνω των 70 ετών και η καταστολή του ανοσοποιητικού αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας και θανάτου. Επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονία, η λοίμωξη του ουροποιητικού, μόνιμες νευρολογικές βλάβες, σύνδρομα κόπωσης, έλκη.
Η διάγνωση γίνεται κυρίως με ειδικό έλεγχο αντισωμάτων σε υγρά του σώματος (αίμα-εγκεφαλονωτιαίο υγρό). Ιατρικώς χορηγείται υποστηρικτική αγωγή και ειδικά φάρμακα με ποικίλη ωστόσο ανταπόκριση κατά τη θεραπεία.
Σημαντικά είναι τα μέτρα πρόληψης που συνδέονται με την απομάκρυνση των κουνουπιών:
-Απομακρύνετε και αποφεύγετε χώρους με λιμνάζοντα ύδατα. Κουρεύετε γρασίδι, θάμνους, φυλλωσιές (είναι σημεία παραμονής κουνουπιών).
-Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.
-Μην κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους από το σούρουπο έως την αυγή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν χρησιμοποιείστε μακριά ρούχα, που να σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που να ‘μπαίνουν’ μέσα στη φούστα ή το παντελόνι. Χρησιμοποιείστε επίσης ειδικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα για το δέρμα.
-Στα μωρά και στο σπίτι, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιείτε σήτες και κουνουπιέρες.
-Eιδικά spray permethrin χρησιμοποιούνται για εμβάπτιση κουνουπιέρων και σητών με αποτελεσματική αντικουνουπική προστασία που διαρκεί για αρκετούς μήνες, εφόσον δεν πλυθούν.
-Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή του προϊόντος που χρησιμοποιείτε και να χρησιμοποιείτε πάντα εγκεκριμένα προϊόντα.
Τα εντομοαπωθητικά για το δέρμα
Τα κυριότερα δραστικά εντομοαπωθητικά για το δέρμα περιέχουν μία από τις παρακάτω δραστικές ουσίες:
-DEET
-Picaridin
-Οil of lemon eucalyptus (φυσικό εντομοαπωθητικό)
Πώς χρησιμοποιούνται τα ειδικά εντομοαπωθητικά για το δέρμα:
-Σε περίπτωση παραμονής σε εξωτερικό χώρο επί μία – δύο ώρες χρησιμοποιείτε συγκεντρώσεις DEET<10% ή picaridin<10%.
-Σε περίπτωση παραμονής σε εξωτερικό χώρο επί δύο-τέσσερις ώρες χρησιμοποιείτε συγκεντρώσεις DEEΤ~15% ή picaridin~15% ή~30% oil of lemon eucalyptus.
-Σε περίπτωση παραμονής σε εξωτερικό χώρο επί πέντε – οκτώ ώρες χρησιμοποιείτε συγκεντρώσεις~20%-50% DEET.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις DEET προσφέρουν προφύλαξη και από τα κουνούπια. Το DEET χρησιμοποιείται μόνο σε άτομα άνω των δύο μηνών και μάλιστα σε συγκέντρωση έως 30%, ενώ το Οil of lemon eucalyptus χρησιμοποιείται σε άτομα άνω των τριών ετών.
Οδηγίες κατά την επάλειψη των εντομοαπωθητικών
-Το προϊόν πρέπει να τοποθετείται μόνο σε ακάλυπτο δέρμα και μετά την επιστροφή πρέπει να απομακρύνεται με καλό μπάνιο.
–Να μην τοποθετείτε το προϊόν σε αμυχές, πληγές, στο στόμα και στα μάτια και να πλένετε πάντα τα χέρια σας μετά την επάλειψη.
-Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά.
-Να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση. Αν μετά από την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός, ενημερώνετε τον γιατρό.

Πηγή: iatronet.gr